Hírek

Jelnyelvi Játszótér - játszóház az adventi vásárban, ahol a jelnyelvé a főszerep!

Itt a helyed, ha már tudsz jelelni, ha még nem tudsz jelelni, ha szeretsz csoportban játszani és nevetni,  ha szeretnél megismerni egy izgalmas új nyelvet és kultúrát, ha szeretnéd megtudni, hogy hogy lehet szavak nélkül beszélgetni!

A vásár területén egy külön erre a célra kialakíttt helyen lehetőség nyílik a családok számára bepillantást nyerni abba a foglalkozásba, melyet a vásár bevételével támogat majd a FICSAK.

A Jelnyelvi Játszótéren a résztvevő gyerekek improvizáción, drámapedagógián és mesepedagógián alapuló, csoportos játékokban vesznek részt, egy siket és egy halló jelnyelvhasználó foglalkozásvezető kalauzolásával. A játékok során a gyerekek kisebb-nagyobb csoportokban és számos új helyzetben tapasztalják meg a kommunikáció különféle lehetőségeit: ha kell, szavak nélkül, egymásra figyelve és együttműködve. Nem számít, hogy siket vagy halló, jelnyelvet használ vagy hanggal beszél: a Jelnyelvi Játszótéren akadályok nélkül kommunikálnak egymással, kreativitásunkat és nonverbális képességeinket kiaknázva. Az elmélyült játékon és közös élményen keresztül már gyerekkorban elkezdődhet a szemléletformálás: az elfogadásra, toleranciára, empátiára, integrációra történő nevelés és útmutatás.

Céljuk, hogy azok a gyerekek, akik valamilyen formában hallássérülésben érintettek (maguk hallássérültek, vagy szüleik azok), kapjanak egy olyan lehetőséget, ahol a jelnyelvi kommunikáció a természetes, s ebben a közegben vehessenek részt felszabadult, örömteli játékban, halló kortársaikkal közösen. A játékélmény az egyik legmeghatározóbb személyiségalakító erő. Személyiségzavarok, elfojtott érzelmek, indulatok levezetése történhet közös játékban, együttműködésben.

A Jelnyelvi Játszótéren megteremtik a teljes körű kommunikáció, a szabad mozgás, az önállóság, a kezdeményezés és a közös játék lehetőségeit, egy olyan nyelvre támaszkodva, mely a siketeknek anyanyelv és identitás, a hallók számára pedig egy új világ megismerése és a társadalmi szemléletformálás lehetősége.