Hírek

Jótékonysági akció a hallássérült gyermekekért

November 20-án közös mézeskalács sütéssel készülődtünk a Jótékonysági Adventi Vásárra. A sajtótájékoztatón Novák Katalin megjegyezte: közeledik a karácsony, a szeretet, a gyermekek, a születés ünnepe. Advent időszakában, amikor az ünnepre hangolódunk, jobban oda kell figyelni nemcsak a szűkebb, hanem a tágabb környezetünkre is.
Mint mondta, az önkéntesség arról szól, hogy felelősséggel tartozunk egymás iránt. Ezt tudjuk kifejezni azzal, hogy időt, pénzt nem sajnálva a jó célok mellé állunk. Az adventi vásár is ilyen, – mint mondta – számára azért kedves kezdeményezés, mert az összefogásról szól, a családszervezetek közös munkájáról szól. Úgy fogalmazott: ezek a szervezetek nem egymással rivalizálva, hanem egymást kiegészítve, támogatva működnek Magyarországon.

Hangsúlyozta: 2018 a Családok Éve, amely nemcsak az ép családokról, hanem a fogyatékkal élő gyermekeket nevelőkről is szól. Néha fontos, hogy azokat a gyermekeket helyezzük az élet középpontjába, akik valamilyen nehézséggel élnek a hétköznapokban. Ilyenek a siketek és nagyothallók is.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója elmondta, hogy idén is több mint 50 családszervezet jelentkezett a felhívásra és az általuk készített ajándékokból befolyt összeget idén a Jel Alapítványnak adják majd át.

Azok a siket gyerekek, akik halló családba születnek, nem tudnak arról, hogy milyen fontos a jelnyelv számukra a nyelvi és más fejlődés szempontjából is” – fejtette ki Tempfli Kátya, a Jel Alapítvány elnöke. Hozzátette: a szervezet azért dolgozik, hogy lehetőséget és eszközt nyújtson a Magyarországon élő hallássérültek számára nyelvi jogaik teljes körű megélésére. Többek közt ezért hozták létre a jelnyelvi játszóházat is, amelyben siket és halló gyerekek játszhatnak együtt. Ezt a játszóházi formát bemutatják majd az adventi vásáron is.

Az eseményen részt vett Kozma Orsi énekesnő, aki a vásár sztárfellépője lesz. Orsi 5 éves iker kislányok édesanyja és elmondta, hogy mióta édesanya, azóta még érzékenyebb a jótékony akciókra és örömmel vállal el jótékonysági fellépéseket.