Egyéb

Segítség a siket és nagyothalló gyermekeknek!

Segítség a siket és nagyothalló gyermekek és családjaik számára!

Családi hangulat, örömteli, meghitt várakozás és jótékony segítség- a Családszervezetek III. Jótékonysági Adventi Vásárának jellemzői ezek. Magyarországon eddig még példátlan összefogásról tanúskodik e nem mindennapi esemény, hiszen több mint harminc családokat segítő civil szervezet, továbbá számos cég és magánszemély együttes erővel fogott össze egy nemes célért.

A Fiatal Családosok Klubja idén a siket és nagyothalló gyermekek és családjaik számára ajánlja fel a vásár teljes bevételét.

A 2016-os vásár bevétele az Őrzők Alapítványon keresztül segítette a Tűzoltó utcai Gyermekklinika leukémiás és daganatos betegeinek gyógyulását. A FICSAK által tavaly előtt összegyűjtött pénzből felújítottak egy teljes lakást, ahol a klinika kis hősei családjaik körében, jó körülmények között, együtt lakhatnak, kellemes környezetben a gyermek gyógyulásának ideje alatt. A 2017-es vásár célja a koraszülött kisbabák támogatása volt. A pici babák és anyukájuk számára olyan eszközöket szereztünk be több vidéki kórház számára a bevételből, mellyel a babák anyatejes táplálását tudtuk hosszútávon segíteni.

Ebben az évben a befolyt összeggel a siket és nagyothalló gyermekkel, szülővel élő családokat támogatjuk. A jótékonyági esemény apropóján szeretnénk hangsúlyozni, hogy Magyarországon majdnem egymillió ember él valamilyen fokú halláskárosodással. Szeretnénk beszélni erről a problémáról, hisz világszerte 250 millió ember vallja magát hallássérültnek, közülük 70 millió személy siket. A jelnyelvet használó közösség saját erejéből sokszínűen és számtalan kommunikációs felületen évtizedek óta próbálja láttatni, megismertetni és megszerettetni a jelnyelvet – mint a siket emberek saját anyanyelvét – a többségi társadalommal. A társadalmi befogadás egyik alapfeltétele, hogy a halló kultúra torzulásmentes és hiteles információval rendelkezzen erről a nyelvről és használói hétköznapjairól. A siket gyermekek jelentős része halló családban születik, így a szülők egyik legfontosabb döntése, hogy tanuljanak meg ők is jelelni, hogy ezáltal akadálytalanul tudjanak kommunikálni a gyermekükkel. Szeretnénk felhívni erre a problémára a figyelmet és egy olyan összefogással segíteni, mely méltó példa lehet hazánkban. Bízunk benne, hogy a Családok Évének utolsó hónapjában ez az esemény megható és örömteli adventi pillanatokat fog okozni a családoknak, akik velünk együtt ünnepelnek majd a jótékonyság nevében.

Jel Alapítvány – Családok a jelnyelvért!

A Jel Alapítvány 2016 óta végzi tevékenységét a hallássérültek érdekvédelmében. A siketek jelenlegi magyarországi oktatási gyakorlatának ismeretében különösen fontosnak tartjuk, hogy elősegítsük a siket gyerekek jelnyelvhez való korai hozzáférését. A választott nyelv használata és az érthető információk szabad befogadásának lehetősége mindenkit megillet, társadalmi körülményektől függetlenül. Az adventi jótékonysági vásár bevételét az alapítvány a jelnyelvi játszótér fejlesztésére fordítja majd, a gyermekek nagy örömére.

A Jelnyelvi Játszótér legfőbb célja a szemléletformálás, melyet a játszótér segítségével már a legkisebb kortól el lehet kezdeni. A Játszótér megteremti a lehetőségét annak, hogy a hallássérült gyermekek játékos formában jussanak hozzá a jelnyelvhez és a számukra identitás lehetőségét nyújtó siket kultúrához, akkor is, ha halló családban nevelkednek. A jelnyelvhez való korai hozzáférés elengedhetetlen, így már az iskolai oktatást megelőzően szükséges a minél gyakoribb és intenzívebb jelnyelvi környezet a siket kisgyermek számára. A résztvevő halló gyerekek számára a program bepillantást enged egy új világba és kommunikációs formába, érzékenyít a különbségek iránt és a fogyatékosság, másság tudatosításához segít hozzá a közös megtapasztaláson, játékélményen keresztül. A Játszótér célja, hogy a gyerekek, fiatalok megismerjenek egy olyan világot, ahol a kommunikáció módja más, de természetes, s ebben a közegben vehessenek részt felszabadult, örömteli játékban. A Jelnyelvi Játszótéren megteremtődik a lehetőség a teljes körű kommunikációra, a szabad mozgásra, a közös játékra egy olyan nyelvre támaszkodva, mely a hallássérülteknek anyanyelv és identitás, a hallók számára pedig egy új világ megismerése és a társadalmi szemléletformálás lehetősége. A Játszótér egy olyan közeg, melynek tagjai gyerekek és felnőttek, siketek, nagyothallók és hallók, akik egy közös, nyitott program során töltenek együtt időt és döntik le a kommunikációs akadályokat.