Egyéb 2017

Segítség a koraszülött kisbabák számára!

Segítségnyújtás az első perctől!

A Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete azt a nemes célt tűzte ki az idei évben, hogy a pici koraszülött babákat és családjukat szeretné támogatni.

 

Családi hangulat, örömteli, meghitt várakozás és jótékony segítség- a Családszervezetek II. Jótékonysági Adventi Vásárának jellemzői ezek. Magyarországon eddig még példátlan összefogásról tanúskodik e nem mindennapi esemény, hiszen több mint harminc családokat segítő civil szervezet, továbbá számos cég és magánszemély együttes erővel fogott össze egy nemes célért.

A FICSAK idén a koraszülött kisbabák ellátásáért és családjaik támogatásáért ajánlja fel a vásár teljes bevételét, ezzel segítve a picik túlélési esélyét.

A koraszülöttekről…
Hazánkban megközelítőleg minden tizedik gyermek koraszülöttként jön a világra – Magyarország ezzel mind uniós viszonylatban, mind pedig a hozzánk hasonló fejlettségi szinten lévő országokhoz képest sereghajtónak számít, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban minden koraszülött intenzív osztályon (PIC) jelentős eszközfejlesztés történt. Ez egyértelműen jelzi, hogy a kiváló eszközök biztosítása önmagában nem elég a koraszülöttek életesélyeinek növeléséhez.

A koraszülöttek ellátása és gondozása mind az államra, mind a családokra óriási anyagi terheket ró. Az idő előtt érkező 1 000 gramm alatti súllyal születők kórházi ellátása megközelítőleg 4,4 millió Ft, míg az 1 000 és 1 500 gramm közötti súllyal születők esetén ez a költség 1,7 millió Ft kiadást jelent. Ráadásul, ha ezeket a babákat nem kezelik megfelelőképpen, további szövődményekkel, családjaiknak és a társadalomnak pedig ennek megfelelően számos további kihívással kell megküzdeniük, ami nem csak anyagi, de pszichés terheléssel is jár.

A megfelelő odafigyelés, a fejlett eszközparkkal ellátott koraszülött egységek, a családbarát megközelítés és a korai fejlesztésen alapuló gondozás a későbbiekben azonban megtérül, hiszen ezekkel a módszerekkel kerülhetjük el leghatékonyabban a rövid és hosszú távú nehézségeket, illetve a maradandó károsodásokat. Ezen eszközparkok bővítését tűztük ki célul, jótékonysági vásárunk bevételéből pedig olyan eszközök vásárlására és átadására kerül majd sor, mellyel hatékonyan támogatjuk a koraszülöttek esélyeit egy egészséges életre.

A 2016-os vásár bevétele az Őrzők Alapítványon keresztül segítette a Tűzoltó utcai Gyermekklinika leukémiás és daganatos betegeinek gyógyulását.  A FICSAK által tavaly összegyűjtött pénzből felújítottak egy teljes lakást, ahol a klinika kis hősei családjaik körében, jó körülmények között, együtt lakhatnak, kellemes környezetben a gyermek gyógyulásának ideje alatt.  A 2017-es vásár célja a koraszülött kisbabák támogatása.